Doula Praktijk
Willemieke Priester
Rijnsburg, Zuid Holland
T: 06 10 90 33 51
Info Doula:
Willemiekepriester@gmail.com
Info Cursus Bevallen:
info@cursusbevallenrijnsburg.nl

Doula - begeleiding

Wat is een doula?

Kort en bondig: een doula is een zwangerschaps- en bevallingscoach. Als doula geef ik praktische en emotionele ondersteuning aan de zwangere vrouw én haar partner tijdens de zwangerschap en de bevalling. Doula is het oud-Griekse woord voor dienende vrouw.

Een doula is een ervaren en kundige vrouw die aanstaande ouders op een niet-medische manier ondersteunt tijdens de zwangerschap, de geboorte van het kindje en in de periode erna.

Hoe verloopt de doula-begeleiding?

We beginnen met een vrijblijvend kennismakingsgesprek. We inventariseren wat jullie wensen zijn, en ik geef informatie over wat ik kan betekenen voor jullie. Het is een oriënterend gesprek om te zien of het tussen ons klikt. In deze belangrijke periode en tijdens dit intensieve traject vind ik het belangrijk dat jullie je prettig voelen bij me.

De doula-begeleiding bestaat uit een aantal (meestal drie) gesprekken tijdens de zwangerschap. Daarnaast ben ik het vaste gezicht tijdens de gehele bevalling. In de kraamtijd kom ik langs om deze periode samen af te sluiten.

Flexibiliteit is maatgevend. Zo kunnen jullie voor meer gesprekken kiezen. Maar ik kan ook een zwangerschapsmassage geven, of meegaan naar een controle bij de verloskundige of gynaecoloog.

Contact tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap vindt een aantal gesprekken met jullie plaats. In deze gesprekken komt van alles aan bod.
Voorbeelden?

 • Hoe zie je je bevalling?
 • Ben je ergens bang voor?
 • Zijn er eerdere ervaringen die meespelen?
 • Zijn er speciale wensen?
 • Of juist heel gewone wensen, die wel heel belangrijk voor jullie zijn?
 • Hoe kan je partner je ondersteunen, wat verwachten jullie van elkaar?

Geboorteplan / Bevallingsplan

Ook kunnen we een geboorteplan/bevallingsplan opstellen. Hierin worden jullie ideeën over de bevalling vastgelegd. Vaak realiseer je je niet dat je vooraf veel zelf kunt bepalen, als het gaat om de omstandigheden bij een bevalling. Ik stel deze zaken aan de orde. Samen beschrijven we dit in het geboorteplan/bevallingsplan. Dit plan laat je lezen door de verloskundige of de gynaecoloog die bij de bevalling aanwezig zal zijn.

Het is mijn taak als doula, om er tijdens de bevalling voor te zorgen dat deze wensen (voor zover medisch mogelijk) zoveel mogelijk nagekomen worden. Het is een plan waarop je tijdens de bevalling altijd kunt terugvallen. Ook voor de partner kan dat een rustgevende gedachte zijn.
Voorbeelden?

 • Waar wil je bevallen?
 • Wie zijn er bij de bevalling aanwezig?
 • Hoe wil je de weeën opvangen?
 • Welke mogelijkheden zijn er bij een ziekenhuisbevalling?
 • Welke mogelijkheden zijn er ten aanzien van pijnbestrijding en waar gaat jouw voorkeur naar uit?
 • Wat is de rol van de doula?

De Geboorte

Vanaf 38 weken ben ik oproepbaar. Zodra de bevalling zich aankondigt, ben ik er klaar voor om naar jullie toe te komen. Jullie bepalen op welk moment dat precies is. Tijdens de hele bevalling blijf ik erbij, tot een paar uurtjes na de geboorte.

Tijdens de gehele bevalling ben ik het vaste gezicht tot wie jullie je kunnen wenden.

Afhankelijk van jullie wensen help ik met het opvangen van de weeën, ik stel gerust en moedig aan. Ook kan ik de partner helpen om de aanstaande moeder te ondersteunen. Maar misschien speel ik slechts een rol op de achtergrond. De continuïteit van mijn aanwezigheid tijdens deze bijzondere uren zorgt voor rust. En juist rust en vertrouwen maken een bevalling tot een intense en mooie ervaring.

Na de Geboorte

Ik blijf aanwezig totdat de rust weer is teruggekeerd.

In de eerste week na de geboorte kom ik langs en bespreken we samen de gebeurtenissen nog eens door. Vervolgens kom ik na drie á vier weken terug. Dan heb ik een verslag gemaakt van de geboorte van jullie kindje. Dit verslag tekent ook voor een afsluiting van een intensieve gezamenlijke periode.

Waarom een Doula?

Als doula ken ik het proces van zwangerschap en bevalling als geen ander. Het gaat mij er om jullie een kundige en warme begeleiding te geven in deze periode. Ik merk dat het als zeer prettig wordt ervaren als er iemand is die rust brengt tijdens de zwangerschap en de bevalling. Iemand die weet hoe ze jou en je partner het beste kan ondersteunen en die bij jullie blijft tijdens de bevalling. Hoe lang die ook duurt en waar die ook plaatsvindt, er is een vast gezicht dat niet van jullie zijde wijkt.

Onderzoek uit Amerika toont aan dat de ondersteuning door een doula een gunstige invloed heeft op het verloop van de bevalling. Er zijn minder keizersneden nodig en ook de vraag om pijnbestrijding vermindert.

Als doula ben ik niet alleen inzetbaar bij natuurlijke bevallingen. Ik heb daarnaast ervaring met geplande keizersneden en ingeleide bevallingen. Ook voor extra ondersteuning tijdens Ivf-behandelingen en bijzondere zwangerschappen en bevallingen zoals bijvoorbeeld tweelingen kun je mij inschakelen.

Een vrijblijvend gesprek om op je vragen in te kunnen gaan, is altijd mogelijk.
Neem gerust contact met me op.

 

plaatje home